Iværksætterselskaber (december 2013)

IVÆRKSÆTTERSELSKABER

Fra 1. januar 2014 er det muligt at stifte en ny type selskaber i Danmark.
Selskabstypen kaldes Iværksætterselskaber, og skal have betegnelsen IVS efter firmanavnet, på samme måde som f.eks. Anpartsselskaber (ApS) eller Aktieselskaber (A/S).
 
Selskabskapital:
Det nye ved denne type selskaber er, at de kan stiftes med kun 1 krone i selskabskapital, i modsætning til Anpartsselskaber hvor kapitalkravet er kr. 50.000 og Aktieselskaber med et kapitalkrav på kr. 500.000.
Da der ikke indskydes kapital ved selskabets start, er der krav om, at der skal opbygges en tvungen reserve under egenkapitalen.
Reserven opbygges ved at der hvert år skal henlægges minimum 25% af årets overskud til den bundne reserve, indtil reserven med tillæg af selskabskapitalen udgør mindst kr. 50.000.
 
Ændring af selskabsform:
Når den tvungne reserve sammen med selskabskapitalen overstiger kr. 50.000 er det muligt at omdanne selskabet til et Anpartsselskab.
Dette sker ved en beslutning på selskabet generalforsamling.
Det er også muligt at omdanne til et Aktieselskab, hvilket dog kræver, at den tvungne reserve samt selskabskapitalen overstiger kr. 500.000.
 
Aflæggelse af årsregnskab:
Iværksætterselskaber er omfattet af årsregnskabsloven, og skal som andre selskaber aflægger årsregnskab der skal indsendes til Erhvervsstyrelsen og offentliggøres.
Som udgangspunkt skal årsregnskabet revideres af en godkendt revisor.
Det er dog muligt at fravælge revision hvis betingelserne herfor er opfyldt.
Det kræver at selskabet ikke overskrider to af følgende beløbsstørrelser 2 år i træk:
 
• Balancesum, kr. 4.000.000
• Nettoomsætning, kr. 8.000.000
• Antal ansatte, 12

Hvis det forventes at selskabet i det første år vil være under disse grænser, kan revision fravælges ved stiftelsen.
 
Udbytte:
I Iværksætterselskaber kan der ikke udloddes udbytte før den bundne reserve samt selskabskapitalen tilsammen udgør mindst kr. 50.000.
Når dette er opnået gælder de almindelige regler i selskabsloven for udlodning af såvel ordinært som ekstraordinært udbytte.
 
Hæftelse:
I lighed med Anpartsselskaber og Aktieselskaber, hæfter ejeren af et Iværksætterselskab kun med den indskudte kapital.
Dette er en fordel i forhold til personlige virksomheder, hvor man hæfter personligt for virksomhedens gæld.
Man skal dog være opmærksom på, at i praksis vil banker og andre finansieringsselskaber ofte kræve sikkerhed udover selskabets kapital for et eventuelt engagement.
Desuden kan det ikke udelukkes, at på grund af den kapitalstørrelsen, vil pengeinstitutter m.v. have større fokus på denne type selskaber i forbindelse med kreditgivning og sikkerhedsstillelse.
 
December 2013